I Herning Kommunes naturindsats indenfor Grønt Danmarkskort er der fokus på sikring og forbedring af eksisterende særlige værdifulde naturområder og Natura-2000 områderne. Det er med udgangspunkt i, at biodiversiteten først og fremmest skal sikres og forbedres i de områder, hvor den allerede findes. Fokus rettes derefter mod at skabe sammenhæng med tilstødende eller omkringliggende naturarealer, som har potentiale til at udvikle sig til værdifuld natur eller som kan understøtte sammenhængende og robuste naturområder. I naturindsatsen vil der, hvor det er muligt, arbejdes med synergi mellem natur og anden arealanvendelse som for eksempel tilbageholdelse af næringsstoffer, vand og drivhusgasser. Andre vigtige synergier kan være rekreative interesser, større sammenhængende værdifulde landskaber og grønne og landskabeligt attraktive by-rande og kiler.
Målet er et Grønt Danmarkskort, som styrker den mest værdifulde natur der, hvor en indsats vil give størst mulig værdi for naturen, men også hvor det kan understøtte klima, miljø og rekreativ brug.
Naturen i Herning
Naturen i Herning Kommune er varieret med forskellige naturtyper og mange arter - det er en værdifuld ressource for borgere, erhverv og foreningsliv.
Der ligger 7 Natura 2000-områder helt eller delvist inden for Kommunen.
Igennem kommunen løber de tre store vandløb Karup Å, Storå og Skjern Å, der danner hovedvandløb med hver sine tilløb. I tilknytning til vandløbene findes større eller mindre forekomster af naturområder. Det er ofte ådale med våde naturtyper i bunden og mere tør natur op ad skrænterne/siderne. Mellem vandløbene ligger typisk heder, hedemoser, vandhuller, overdrev og skove/plantager. Tidligere brunkulslejer udgør større eller mindre naturområder flere steder i kommunen, det samme gør bakker for eksempel Sinding bjerge samt Yllebjerg og Linnebjerg Bakkeøer.
Mod nordvest findes store naturkomplekser, der strækker sig mod vest fra Trehøje og hænger sammen med hede- og plantageområder i Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommuner.
Mod nordøst ligger store plantageområder, der er større naturområder omkring Haderis Å, Karup Å og Storå og der er fredede områder Stovbæk Krat, Gindeskov Krat og Ovstrup Hede.
Omkring Herning By ligger engene ved Gullestrup og Holing Kær, Løvbakkerne, Knudmosen og det fredede område Gødstrup Sø.
Syd for Herning findes et stort plantagekompleks i en trekant mellem Lind, Kibæk og Arnborg. Der ligger endvidere de store fredede områder ved Søby samt Hjøllund. Fra Harrild Hede og langs og særligt syd for Skjern Å ligger et bælte af store plantagekomplekser, der har sammenhæng med en række tilsvarende hede og plantageområder i Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern Kommuner.
Herning Kommunes naturpolitik
Herning Kommune har siden 2008 haft en naturpolitik. Naturpolitikken handler ikke kun om naturbeskyttelse, men også om benyttelse, formidling af naturoplevelser, friluftsfaciliteter samt kulturhistorien i Herning Kommune. Naturpolitikken har fokus på såvel beskyttelse som benyttelse af naturen og opererer efter den prioriteret rækkefølge: Bevare, beskytte, genoprette, udvikle og understøtte brugen af naturen.
Naturen betragtes som en del af en helhed, hvor landskab, natur og kulturhistorie tilsammen rummer fortællinger om egnens udvikling, som er med til at tegne billedet af Herning Kommune. Også den bynære natur indgår i denne helhed.
Som en del af naturpolitikken er der vedtaget en langsigtet vision for naturen i Herning Kommune, der skal sikre fremtidige generationer en varieret natur og landskaber med plads til udvikling og oplevelse.
Ansvarsarter
Herning Kommune har med afsæt i naturpolitikken arbejdet med ansvarsarter siden 2008. Ansvarsarter er dyre- eller plantearter, som Herning Kommune har et særligt ansvar for. Det kan være fordi arten er sjælden enten i Danmark eller i resten af verden. Ansvarsarternes levesteder forbedres løbende ved konkrete projekter på udvalgte steder.
Naturarealer
Herning Kommune har fokus på den kommunale del af Løvbakkerne - herunder Dyrehaven, hvor der arbejdes med at skabe størst mulig biodiversitet. Der er også fokus på de større fredede områder, hvor der gøres indsatser for at forbedre enten biodiversiteten eller landskabsoplevelsen og gerne begge, hvis det er muligt. Der er udarbejdet plejeplaner for alle de større fredede naturområder.
Herning Kommune har en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper kan søge om støtte til gennemførelse af naturgenopretning og naturpleje.
Herning Kommune vil i den kommende planperiode have fokus på og arbejde med sammenhængende afgræsning på helårsbasis i forskellige områder såsom Knudmosen, Præstbjerg og engene syd Gullestrup. Der vil desuden blive arbejdet med naturpleje ved Haderis Å, Ørre Hede, Løvbakkerne og Elkær Plantage.
Der vil også blive arbejdet med projekter, der kan skabe større biodiversitet i kommunens skove i det åbne land
Herning Kommune vil fortsat arbejde med vandløbsrestaurering samt jordfordelingsprojekter på lavbundsarealer. Vandløbsrestaurering vil i hovedparten ske i henhold til indsatserne i vandområdeplanerne, hvor en lang række af vandløb skal løftes, for at sikre miljømål for de enkelte vandløb. På lavbundsarealerne er der ligeledes mange muligheder for tilskud fra statslige tilskudsordninger med fokus på opnåelse af synergier, når lokale problemstillinger løses. Herning Kommune ønsker at være en aktiv og faciliterende partner, når det drejer sig om at sætte gang i fremtidens arealanvendelse på lavbundsarealerne. Hvor det giver mening, vil der være fokus på opnåelse af synergier såsom pleje af tilstødende arealer og rekreative interesser.
Opdatere viden
Udpegningen af Grønt Danmarkskort er baseret på den nuværende tilgængelige viden om naturarealer i Herning Kommune. Der er et behov for fortsat at øge viden om naturværdierne og naturpotentialerne i Herning Kommune, dels for fremadrettet at kvalificere kommende revisioner af Grønt Danmarkskort og dels for at forbedre grundlaget for kommende indsatser.
Større naturområder og vild natur
Vi har i Herning Kommune eksisterende naturområder med store naturmæssige eller rekreative kvaliteter, der har potentiale til i særlig grad at bidrage til Grønt Danmarkskort. Det er også områder, hvor vi på sigt kan gøre en styrket indsats for at skabe større og mere sammenhængende naturområder. Det kan være områderne ved Stråsø og Præstbjerg Plantager samt Trehøje/Tihøje. I den nordlige del af Herning Kommune har vi områderne Haderis Å, Gindeskov Krat, Feldborg Plantage, Stoubæk krat, Storå Hodsager og Ovstrup Hede. I den sydlige del af Herning Kommune Skjern Å, Borris skydeterræn og Søby Brunkulslejer.
Vi vil i den kommende planperiode, i et konkret samarbejde med lodsejere og andre aktører, afsøge mulighederne for en styrket indsats i de naturområder eller steder, hvor der er potentiale for at give mere plads eller hvor der muligheder for at rumme en mere vild natur. Målet er, at et patchwork af sammensatte projekter over tid kan udvikle sig til større sammenhængende naturområder, efterhånden som mulighederne opstår. Der er for eksempel lavet forundersøgelser, der viser, at der kan være mulighed for at etablere en natur(national)park ved Stråsø Plantage og Vind Hede, hvor naturen i højere grad får lov til at passe sig selv.
Natur i byen
Der kan opstå dilemmaer i områder, hvor der potentielt kan være modsatrettede interesser mellem natur og behovet for byudvikling og lignende. Et eksempel kan være området ved Løvbakkerne nord for Herning, hvor der er potentiale for at udvikle natur, men hvor der samtidig er udlagt et større område med mulighed for at etablere golfbane. Et andet eksempel er området ved Holing Sø, der i kommuneplanen er udpeget som sø med mulighed for at etablere ro-stadion. På den baggrund ændres den nuværende udpegning for området fra økologisk forbindelse til potentiel økologisk forbindelse. Det er en forventning, at Holing sø også fremadrettet kan være økologisk forbindelse, men at en endelig afgrænsning afventer en konkretisering af projektet.
I den kommende planperiode vil Herning Kommune sætte fokus på natur i byen og på bynære arealer. Dels for at kvalificere udpegningsgrundlaget, men også for se på mulighederne for at bevare og skabe bedre sammenhænge og mere kvalitet i den bynære natur til gavn for både borgere og biodiversitet. Herunder vil der blive arbejdet med, hvordan en blå - samt grøn ring i og omkring Herning kan udvikles og understøttes.
Samarbejde, dialog og konkrete værktøjer
Udpegningerne i kommuneplanen kan ikke stå alene. En fortsat udvikling af naturen i Herning Kommune afhænger af en kontinuerlig indsats og ikke mindst et samarbejde med lodsejere og øvrige aktører. Der vil også være brug for at inddrage den lokale viden, perspektiver og muligheder inden en eventuel udmøntning og afgrænsning af konkrete indsatser eller projekter.
Der vil være fokus på at undersøge, hvor det vil være relevant at samarbejde med lodsejere og hvor det vil være relevant at igangsætte understøttende indsatser såsom jordfordeling (multifunktionel), naturpleje, vandplanindsatser, lavbundsprojekter, klimaprojekter, skovrejsning og lignede natur, miljø og/eller klimaprojekter.
Implementeringen af Grønt Danmarkskort vil indenfor nogle områder kunne ske via støtteordninger som kommunen, lodsejere, organisationer med flere kan søge. Der vil også være fokus på at søge relevante puljer, som kan bidrage til arbejdet med en fortsat udvikling af vores natur.