Større solcelleanlæg betragtes som tekniske anlæg og skal placeres under hensyn til landskabelige og kulturhistoriske interesser samt internationale naturbeskyttelsesinteresser.
Større solcelleanlæg defineres i Herning Kommune som solcelleanlæg, der producer strøm til nettet og / eller har en størrelse, udformning og placering, der påvirker omgivelserne i så væsentlig grad, at de er lokalplanpligtige. Vurderingen af om et solcelleanlæg på terræn i landzone med produktion af strøm til eget forbrug kan opstilles på en landzonetilladelse foretages som en konkret vurdering af projektet i forhold omgivelserne med udgangspunkt i gældende lovgivning, relevante retningslinjer fra Herning Kommuneplan - f.eks. Landskab, Grønt Danmarkskort, Beskyttelse af grundvand og drikkevand, Kulturarv samt øvrige relevante forhold. Det vil sige, at størrelsen på et mindre solcelleanlæg, der kan opstilles på en landzonetilladelse kan variere fra ejendom til ejendom og sted til sted. Solcelleanlæggene skal fjernes efter ophør af driften.
I kommuneplanen er der kun udlagt få arealer til placering af store solcelleanlæg. Der vil blive udarbejdet en strategi for produktion af vedvarende energi, som skal danne baggrund for rammerne for den overordnede placering af solcelleanlæg, samt kriterier for udformning. Placering og endelig afgræsning af solcelleanlæg vil blive bestemt ud fra konkrete ansøgninger og en helhedsorienteret sagsbehandling, herunder forhold som natur og landskab.
De større solcelleanlæg, der bliver ansøgt om hos Herning Kommune, er i størrelsen 50-200 ha. De store tekniske anlæg placeres typisk i det åbne land på bar landbrugsjord. Anlæggene er fremmede elementer i det åbne land og derfor forventer Herning Kommune, at ansøgninger om opstilling af større solcelleanlæg indeholder en landskabsplan, der beskriver hvordan solcelleanlægget tilpasses landskabets karakter og det omgivende terræn.
Store solcelleanlæg kan være en barriere for dyrelivets frie bevægelighed, især fordi der ofte etableres høje trådhegn omkring anlæggene. Herning Kommune forventer derfor, at der i en ansøgning er redegjort for anlæggets påvirkning af dyrelivets færden i projektområdet og passage gennem området.
Det er ligeledes muligt at etablere solvarmeanlæg efter ovenstående retningslinjer, men forventningen er at solvarmeanlæg typisk vil være mindre anlæg der placeres i sammenhæng til decentrale varmeværker. Derfor vil solvarmeanlæg typisk blive etableret i større nærhed til eksisterende bymæssig bebyggelse og erhvervsområder, for at transportafstanden bliver så kort som mulig i forhold til hvor varmen skal bruges.