EU's Vandrammedirektiv er implementeret i dansk lov via Lov om vandplanlægning. Det er Miljø- og fødevareministeriet, der varetager arbejdet med at implementere vandrammedirektivet og udarbejde vandplaner, mens det er kommunerne, der skal realisere indsatserne for de udpegede indsatsområder i vandplanerne.
De overordnede målsætninger i vandplanerne
Hovedmålet med vandplanerne er, at alle forekomster af overfladevand og grundvand som minimum opnår "God tilstand". Det er opnået for overfladevand, når både den økologiske tilstand og den kemiske tilstand er god. For overfladevand er det er udtryk for "en svag afvigelse fra en tilstand upåvirket af menneskelig aktivitet" (referencetilstanden). Miljømålene for vandområder omfatter både kemisk, fysisk og økologisk tilstand. Der må ikke ske forringelse af miljøtilstanden i nogen forekomster af overfladevand.
Vandområder kan have lempede miljømål, hvis de er karakteriseret som kunstige eller stærkt modificeret. Det sker, når vandområder fysiske er blevet ændret, som følge af menneskelig aktivitet, i en så væsentlig grad, at området har ændret karakter. Disse vandområder skal opnå "godt økologisk potentiale" og "en god kemisk tilstand". Vandløb med ringe fald, lav vandhastighed og finkornet materiale karakteriseres som vandløb med blød bund, hvilket ligeledes stiller lempede krav til målet om faunaklasse.
Gennemførelsen af de vedtagne indsatser kommer til at kræve samarbejde, vilje og fælles retningslinjer på mange forskellige og faglige fronter. Biodiversitet og genetablering af naturens mangfoldighed, både bynært og i landdistrikterne, kan skabe et fælles ejerskab og ansvarsforhold til for de værdier naturen og vandet byder på. Tiltagene skal følges op med formidling til borgere, virksomheder og organisationer. På den måde fremmes vores fælles ansvar for bevarelse, forbedring og genskabelse af hjemmehørende arter. Det er blandt andet gennem indsatserne vi skal vise, at vi også tør føre projekter med helhedsperspektiv ud i livet.
Vandløb
Herning Kommune skal arbejde med indsatser inden for de tre vandløbsoplande; Ringkøbing Fjord, Nissum Fjord og Limfjorden. Indsatserne i de tre oplande omhandler:
- Forbedringer af de fysiske forhold i vandløbene
- Bekæmpelse af okkerbelastning for en bedre vandkemi
- Fjernelse af rørlægninger og spærringer for at sikre kontinuiteten i vandløbene
- Indsatser i forhold til at reducere negative følger af regnbetingede udløb
Herning Kommunes hensigt for de samlede indsatser er at tænke projekter i helheder. Vi vil derfor arbejde på at kombinere de udpegede indsatser i Vandplanerne med andre og sammenhængende tiltag. For vandløb kan det for eksempel inkludere genslyngning, udlægning af gydegrus og sten. Men etablering af rekreative og sundhedsfremmende tiltag i forbindelse med naturforbedringen skal også tænkes ind, hvor det er muligt.
Søer
Miljøtilstanden i ca. 50 % af kommunens søer lever ikke op til miljømål. Det skyldes blandt andet tilførsel af næringsstoffer fra landbrugsarealer, intern belastning, punktkilder og spredt bebyggelse. Der kan ikke forventes en generel forbedring af miljøtilstanden i søerne med mindre næringsstoftilførslen til søerne reduceres væsentligt.