Centerområde omkring Torvet

Områdets anvendelse

Området skal anvendes til butikker og mindre ikke genegivende fremstillingsvirksomheder i tilknytning til butikkerne, kontorvirksomheder og andre liberale erhverv, restauration, forlystelsesetablissementer samt boliger og offentlige formål.

Stueetagen i bebyggelsen langs Bredgade, Østergade, den sydlige del af Skolegade og Torvets østside skal fortrinsvis anvendes til butiksformål.
Her må der i stueetagen ikke etableres liberale erhverv, administrations- og kontorvirksomheder, pengeinstitutter, forsikringsselskaber og lignende.

Etagen over stueetagen kan anvendes til butikker, kontorer, liberale erhverv og boliger. De øvrige etager skal fortrinsvis anvendes til boliger.

I ny bebyggelse på den sydlige del af Torvets østside skal stueetagen anvendes til butiksformål. Etagerne imellem stueetagen og øverste etage kan anvendes til butikker, kontorer, liberale erhverv og boliger. Den øverste etage skal anvendes til boligformål.

Bebyggelsen langs Nygade og den østlige side af Torvets nordlige del kan anvendes til butikker, kontorvirksomheder, liberale erhvervsvirksomheder, offentlige funktioner og boliger. Bebyggelsen langs Nygade og den vestlige side af Torvets nordlige del kan anvendes til offentlige formål, kontorer og liberalt erhverv.

Der skal ske en fornyelse af området, hvor både boligformål, kontor- og butiksformål samt offentlige formål prioriteres højt.

Der skal ske en bygnings- og boligforbedring ved at utidssvarende bebyggelse i området nedrives eller renoveres. Der skal sikres velbeliggende grønne friarealer og plantes træer på parkeringsarealerne på terræn.

Bebyggelse med høj bevaringsværdi i henhold til kommuneatlasset samt anden bebyggelse med høj kulturhistorisk eller arkitektonisk værdi søges restaureret og bevaret.

Områdets særlige miljømæssige og arkitektoniske kvaliteter, værdifuld beplantning og værdifulde enkeltstående træer bør om muligt bevares.
Torvet skal i sin udformning og anvendelse markere sig som byens mest centrale plads.

De funktioner, der kan placeres på Torvet og i bygningerne omkring, skal være af en sådan karakter, at de i størst mulig omfang fremmer livet på pladsen. Disse funktioner kan være torvehandel, servering, teater og musik.

Torvet skal forbeholdes fodgængere, dog skal torvekarréen indeholde et antal offentlige parkeringspladser svarende til det nuværende antal. Det kan f.eks. ske ved etablering af parkeringskælder.

Fra de offentlige parkeringspladser skal der være gode og bekvemme stiforbindelser til Torvet og til gågadearealerne.

De karakteristiske byrum med parkering, boliger og andre funktioner i karréernes indre skal bevares og forskønnes. Der skal være mulighed for, at butikkerne langs gågaden også kan åbne sig ud mod parkeringspladserne.

Der skal sikres velbeliggende stiforbindelser mellem gågaden og karré midterne.

Nybyggeri, beplantning, skiltning, møblering eller lignende må ikke ødelægge sigtelinjerne fra henholdsvis Dalgasgade til Herning Kirke, fra Søndergade til Herning Kirkes tårn og fra Torvet til Tinghuspladsen.

Nørregades karakter af grøn kile med åbne grønne anlæg, træer mm. skal sikres. Tinghushaven, som er en del af denne kile, friholdes for bebyggelse.

Ny bebyggelse skal med hensyn til materialer, proportioner (etageantal, bygningshøjde og facadebredde) og arkitektur tilpasses til den eksisterende bebyggelse, så der opnås en god arkitektonisk helhedsvirkning.

Området er udpeget som område med høj risiko for oversvømmelse ved ekstremregnhændelser. Ved fremtidig lokalplanudarbejdelse skal det vurderes om der skal etableres afværgeforanstaltninger til sikring mod oversvømmelse.

Bebyggelsesforhold

  • Den maksimale bebyggelsesprocent for området som helhed er fastsat til 140
  • Etageantal: Højest 4 mod Bredgade, Nygade, Østergade, Nørregade og den sydlige del af Torvet. Højest 3 i den sydlige del af Torvets nordlige område. Højest 3 mod den nordlige del af Torvet, Skolegade og Nygade, partielt kan bygges i 4 etager, hvor særlige forhold taler for det. Højest 3 i karréernes indre. Højest 2 i byggefeltet udlagt i byhaverne øst for Bethaniagade
  • Bygningshøjde: Højest 15 m mod Bredgade, Nygade, Østergade, Nørregade og den sydlige del af Torvet. Højest 14 m i den sydlige del af Torvets nordlige område. Højest 12 m mod den nordlige del af Torvet, Skolegade og Nygade, partielt kan bygges i 15 m, hvor særlige forhold taler for det. Højest 12 m i karréernes indre. Højest 9 m i byggefeltet udlagt i byhaverne øst for Bethaniagade
  • Kommuneplanrammen udgør en del af detailhandelscenteret for Herning bymidte
  • Det samlede detailhandelsareal for området er fastlagt ved retningslinje i hovedstrukturens detailhandelsafsnit
  • Bruttoetagearealet må for den enkelte dagligvarebutik højest være 1000  m² og for den enkelte udvalgsvarebutik højest 1000 m²

Infrastruktur

Parkering:

  • Mindst 1 parkeringsplads pr. bolig
  • Mindst 1 p-plads pr. 50 m² erhvervsareal
  • Mindst 1 cykelparkeringsplads pr. 100 m² erhvervsareal
  • Mindst 1 p-plads pr. 50 m² butiksareal
  • Mindst 1 p-plads pr. 12 siddepladser i restauration
  • Mindst 1 p-plads pr. 20 siddepladser i restauration ved ombygning fra andet erhverv eller bolig
  • Mindst ½ p-plads pr. bolig til ungdoms- eller ældrebolig

Miljøforhold

Der skal i området kunne etableres affaldsstationer, hvor de enkelte husstande kan aflevere det sorterede affald.

Opholdsarealer

Mindst 10 % af etagearealet.